dimecres, 18 de setembre del 2013

Mínims Quart curs

QUART CURS

COMPETÈNCIES DE MÍMINS

C1: Competència en comunicació lingüística
A. Desenvolupar una  escolta activa
B.Reforçar la lectu-ra comprensiva
C.Comprendre i expressar-se de forma oral correctamente
D.Comprendre i expressar-se per escrit de forma correcta

C2: Competència  Matemàtica
A.Pensar, raonar i argumentar 

C3: Competència  en el coneixement i la  interacció amb el món físic
A.Interactuar amb l’espai físic
D.Actuar per millorar i preservar les condicions de vida pròpia, dels altres i de tots els éssers vius

C4 Tractament de la informació i  competència digital
A.Adquirir una preparació bàsica en el camp de les tecnologies, espe-cialment les de la informació i la comunicación

C5: Competència social i ciudadana
A.Comprendre la reali-tat social
B.Conèixer i compren-dre els trets i valors del sistema democràtic
F.Valorar i respectar la diferència de sexes i la igualtat de drets i oportunitats entre ells.
G.Respectar i valorar la diversitat de cultures com  font d’enriquiment d’una societat

C6: Competència  cultural i artistica
A.Apreciar i gaudir amb l’art i amb les manifestacions artísti-ques.

C7: Competència  per aprendre a aprendre
A.Reconèixer les pròpies capacitats (intel·lectuals, emo-cionals, físiques)
B.Disposar d’un sentiment de compe-tència personal desenvolupant acti-tuds de confiança en un mateix
C.Adquirir autono-mia en l’aprenentatge

C8: Competència d´Autonomia  i  iniciativa personal
A.Adquirir i aplicar valors i actituds i personals


PRIMERA AVALUACIÓ:
CONTINGUTS:
TEMA 1
L’Antic Règim.La societat estamental i les seves característiques.Les activitats econòmiques i l’organització del món rural. L’absolutisme de les monarquies europees i el mercantilisme com a sistema econòmic. La Il·lustració i el despotisme il·lustrat. La Guerra de Successió espanyola i l’arribada dels Borbó: reformisme i centralisme. El regne de Mallorca en el segle XVIII.
TEMA 2
La Revolució Americana i el naixement dels Estats Units d’Amèrica. La Revolució Francesa. L’ascens de Napoleó al poder. L’imperi napoleònic.La restauració: la tornada de l’absolutisme monàrquic i la reorganització del mapa europeu (el congrés de Viena). Les revolucions liberals.L’art a l’època de les revolucions: el manteniment del neoclassicisme i el naixement del romanticisme.
TEMA 3
La revolució industrial: fases del procés.Els factors: revolució demogràfica, revolució agrícola i canvi de mentalitat. La primera revolució industrial: fàbriques, mecanització i divisió del treball. La segona revolució industrial: neix la gran empresa i els sistemes de producció. La societat de classes. El moviment obrer:
TEMA 4
El nacionalisme en el segle XIX. Els processos d’unificació: el naixement del regne d’Itàlia  i de l’imperi alemany. La formació dels Estats Units: la conquista de l’Oest, la Guerra de Secessió i la reconstrucció. Els factors de l’imperialisme i els grans imperis colonials del segle XIX. Els corrents pictòrics i escultòrics: impressionisme, postimpressionisme, expressionisme, fauvisme i cubisme. La nova arquitectura: el modernisme.
TEMA 5
La guerra del Francès. Les Corts de Cadis i la Constitució de 1812, la primera constitució espanyola. La tornada a l’absolutisme amb Ferran VII. La construcció de l’estat liberal amb Isabel II: etapes del seu regnat i problemes. El Sexenni Democràtic: la monarquia d’Amadeu I de Savoia
la Primera República. La restauració: la tornada de la monarquia constitucional  i l’alternança pacífica de conservadors i liberals en el poder.

CRITERIS D´AVALUACIÓ DE LA PRIMERA

1.- Situar en el temps i en l’espai  els períodes i fets transcendents i processos històrics rellevants que s’estudien en aquest curs, identificant el temps històric al món, a Europa i a Espanya, i aplicant les convencions i conceptes habituals en l’estudi de la història.
2.Identificar les causes i conseqüències de fets i processos històrics significatius, establir connexions entre aquestes i reconèixer la causalitat múltiple que comporten els fets socials.
3.Analitzar les transformacions del segle XVIII, especialment les del reformisme borbònic a Espanya i Amèrica, amb referència explícita al regne de Mallorca.
4.-Distingir els canvis polítics que condueixen a la crisi de l’Antic Règim i a les revolucions liberals, així com la seva repercussió a Espanya.
5.-Comprendre els trets fonamentals de les revolucions liberals burgeses i assenyalar a través d’exemples representatius, els grans processos de transformació que va experimentar el món occidental en el segle XIX.
6.-Comprendre les transformacions socioeconòmiques de la revolució industrial així com els esdeveniments més rellevants que expliquen el protagonisme d’Europa durant l’època de l’imperialisme, les seves conseqüències i el seu declivi.
7.-.Explicar les raons del poder polític i econòmic dels països europeus en la segona meitat del segle XIX, identificant els conflictes i problemes que caracteritzen aquests anys, tant internacionalment com en l’interior dels estats, especialment els relacionats amb l’expansió colonial i amb les tensions socials i polítiques
8.-Identificar i caracteritzar les diferents etapes de l’evolució política i econòmica d’Espanya durant el segle XIX.

SEGONA AVALUACIÓ:
CONTINGUTS:
TEMA 6
La Pau Armada: l’origen del conflicte. La Primera Guerra Mundial: els països bel·ligerants i les fases del conflicte. Els tractats de la Pau de París: un nou mapa d’Europa. El món en els «feliços anys 20». La crisi del 29: causes i conseqüències. La consolidació de la societat de masses i l’emancipació de la dona. Els avanços de la ciència i l’auge de les avantguardes artístiques
.TEMA 7
La fi del tsarisme: les revolucions de 1905 i de febrer de 1917. La Revolució d’Octubre de 1917 i l’ascens bolxevic. El govern de Lenin. La guerra civil i la consolidació del poder bolxevic. La Nova Política Econòmica (NEP). El naixement d’un nou estat: l’URSS. La dictadura estalinista.
TEMA8
Mussolini i el feixisme italià. Hitler i el nazisme alemany. Militarisme i expansionisme.
TEMA 9
L’expansionisme alemany. La Segona Guerra Mundial. L’ofensiva de l’Eix (1939-1941). La victòria aliada (1942-1945). Les conseqüències de la guerra. Un nou ordre mundial: l’hegemonia dels Estats Units i l’URSS.El naixement de l’ONU.
TEMA 10
La crisi del 98. El regnat d’Alfons XIII: la crisi del sistema liberal i la dictadura de Primo de Rivera. La Segona República i els governs. La Guerra Civil espanyola.

CRITERIS D´AVALUACIÓ DE LA SEGONA AVALUACIÓ:
1.-Situar en el temps i en l’espai els períodes i fets transcendents i processos històrics rellevants que s’estudien en aquest curs, identificar  el temps històric al món, a Europa i a Espanya, i aplicar les convencions
i conceptes habituals en l’estudi de la història.
2.-Identificar les causes i conseqüències de fets i processos històrics significatius, establir connexions entre aquestes i reconèixer la causalitat múltiple que comporten els fets socials.
3.-Caracteritzar i situar en el temps i en l’espai les grans transformacions
i conflictes mundials que han tengut lloc en el segle XX i aplicar aquest coneixement a la comprensió d’alguns dels problemes internacionals més destacats de l’actualitat. 
4-Identificar i caracteritzar les diferents etapes de l’evolució política i econòmica d’Espanya durant el segle XX i els avanços i reculades fins a assolir la modernització econòmica,
la consolidació del sistema democràtic i la pertinença a la Unió Europea.
5.-Comentar i analitzar texts d’especial rellevància històrica i obres artístiques significatives.
6.-Caracteritzar el període conegut com Pau Armada. Identificar les causes profundes i les causes immediates que van provocar l’esclat de la Primera Guerra Mundial.

TERCERA AVALUACIÓ:
CONTINGUTS:
TEMA 11
Els dos blocs: El bloc occidental: membres i característiques. El bloc comunista: membres i característiques.Les etapes de la guerra freda.
TEMA 12
La descolonització: definició, causes i processos. La descolonització a Àsia.La descolonització a Àfrica. Orient Mitjà: El conflicte araboisraelià. El naixement del Tercer Món.
TEMA 13
Els anys daurats d’Occident. La crisi del petroli. L’hegemonia nord-americana. Europa occidental i la Comunitat Econòmica Europea.La «desestalinització» de l’URSS. El maoisme. El fonamentalisme islàmic.
TEMA 14
Les característiques generals de la dictadura franquista. La situació dels vençuts: exili i repressió. Els anys de la postguerra (1939-19459.L’assentament del règim (1945-1959). Els canvis dels anys 60. La crisi final de la dictadura.
TEMA 15
La desaparició del bloc comunista: la perestroika de Gorbatxov, les revolucions de 1989 a Europa de l’Est i la dissolució de l’URSS. La Unió Europea: del tractat de Maastricht als reptes actuals. Rússia: de Ieltsin a Putin. La Xina després de Mao. El món islàmic. Grans conflictes dels darrers anys. La globalització. La cultura del nostre temps: els avanços de la ciència i la tècnica, la societat de la informació i la comunicació, el predomini de la cultura de masses.
TEMA 16
De la mort de Franco a l’arribada de Suárez al poder. La transició: de les primeres eleccions democràtiques a l’arribada dels socialistes al poder. La primera fase socialista (1982- 1996).Els governs del Partit Popular (1996-2004). El retorn dels socialistes al poder en 2004.

CRITERIS D´AVALUACIÓ MÍNIMS DE LA  TERCERA AVALUACIÓ:
1.-Situar en el temps i en l’espai els períodes i fets transcendents i processos històrics rellevants que s’estudien en aquest curs, identificar el temps històric al món, a Europa i a Espanya, i aplicar les convencions i conceptes habituals en l’estudi de la història. 
2.-Identificar les causes i conseqüències de fets i processos històrics significatius, establir connexions entre aquestes i reconèixer la causalitat múltiple que comporten els fets socials.
3-Conèixer quins règims polítics es van establir en els nous estats.
4.-Explicar per què el colonialisme és responsable del subdesenvolupament de molts de països en l’actualitat.
5.-Caracteritzar i situar en el temps i en l’espai les grans transformacions i conflictes mundials que han tingut lloc en el segle XX i aplicar aquest coneixement a la comprensió d’alguns dels problemes internacionals més destacats de l’actualitat.
6.-Fer treballs individuals i en grup sobre algun focus de tensió política o social en el món actual, indagant els seus antecedents històrics, analitzant
les causes i plantejant possibles desenllaços, utilitzant fonts d’informació pertinents, incloses algunes que oferesquin interpretacions diferents o complementàries d’un mateix fet.
7-Identificar i caracteritzar les diferents etapes de l’evolució política i econòmica d’Espanya durant el segle XX i els avanços i reculades fins a assolir la modernització econòmica, la consolidació del sistema democràtic i la pertinença a la Unió Europea.
8.-Comentar i analitzar texts d’especial rellevància històrica, així com obres artístiques    significatives.
9.-Fer treballs individuals i en grup sobre algun focus de tensió política o social en el món actual, indagant els seus antecedents històrics, analitzant les causes i plantejant possibles desenllaços, utilitzant fonts d’informació pertinents, incloses algunes que oferesquin interpretacions diferents o complementàries d’un mateix fet.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada